Qui som?

Fita2
Domènech Fita: Vitrall de l’Ajuntament de Banyoles (fragment)

Constituït i en actiu, pel que fa a la seva tasca assistencial, des de l’any 2000,  INSTITUT PSICOMÈDIC AXIOS  és la plasmació d’un projecte que s’inicia amb la lenta gestació teòrica i formativa  dels seus membres constituents, formant un grup ben definit i acotat, a partir de les darreries dels anys 80 del segle passat.

OBJECTIUS CONCRETS:

L’equip multidisciplinari de treball d’AXIOS té com objectius l’assistència, la docència i la recerca en l’àmbit de la pràctica psicològica i mèdica.

OBJECTIU GENÈRIC:

AXIOS, del grec, significa “valuós”, “digne d’ésser conservat”. Atenent a aquest significat, l’objectiu bàsic i justificador de la constitució de l’INSTITUT PSICOMÈDIC AXIOS és un retorn, renovat, als orígens d’una pràctica assistencial que, inaugurada en la primera meitat del segle passat, ha estat precoçment i massivament abandonada al llarg dels darrers decennis, en favor d’una insostenible i expansiva medicalització de la vida, vehiculada per l’anomenat estat del benestar.

Enfront de la pràctica sistemàtica i cada vegada més indiscriminada  d’exploracions instrumentals protocol·litzades i de l’atenció centrada en l’òrgan, l’etiqueta diagnòstica o el trastorn, plantegem una pràctica assistencial centrada en la persona malalta o afectada d’un trastorn (somàtic o psíquic) i no sols en la malaltia, el signe o el símptoma. És per aquestes raons que INSTITUT AXIOS integra en el seu logos enunciatiu el mot complex PSICO-MÈDIC, precisament per aquest ordre (i no pas “mèdic-psicològic”, per exemple)

Alhora que res orgànic deixa de ser viscut pel psiquisme, res psíquic manca de cos (Weizsäcker). Per això defugim, en la concepció teòrica i en la pràctica, tant la psicologització, com la medicalització de l’existència. El resultat és una forma o estil pràctic de relació professional-client, que comença amb un demanda ben explicitada i una oferta igualment clara, segellada per un contracte verbal en el que es defineix el mètode (diagnòstic objectivat i argumentat del procés subjacent, mitjans terapèutics realistes, pronòstic i terminis).

Conscients de que aquets sabers, inherents a una antropologia psicològica i mèdica (basats en l’anàlisi fenomenològic dels fenòmens psíquics i de la seva expressió somàtica, així com de l’expressió de fets biològics en l’esfera o nivell psíquic), han deixat de ser objecte de transmissió, l’activitat docent de l’INSTITUT PSICOMÈDIC AXIOS és intensament realitzada també en seminaris i cursos de diferent temàtica.

Joaquim Jubert Gruart.

A %d bloguers els agrada això: